26. siječnja

Sv. Timotej i sv. Tit, biskupi
1.st.

Rimski martirologij: Spomen svetih Timoteja i Tita, biskupa, koji su bili učenici svetog Pavla Apostola i njegovi suradnici u apostolatu. Kao biskupi bili su na čelu Crkve u Efeza (prvi), i Crkve na Kreti (drugi); njima su bile upućene Pavlove poslanice s mudrim uputama za odgoj pastira i vjernika.
Opširnije o sv. Timoteju i Titu vidi ovdje.


Sv
. Paula Rimska, udovica
Rim, 347. – Betlehem, 406.

Rimski martirologij: U Betlehemu u Judeji, sveta Paula, udovica; bila je iz ugledne rimske plemićke i senatorske obitelji. Odrekla se svijeta, podijelila je svu svoju imovinu siromasima, te se sa svojom kćeri Eustahijom preselila u Betlehem, Gospodinov rodni grad.
Opširnije o sv. Pauli vidi ovdje.

 


Bl. Michal Kozal,
biskup i mučenik
Poljska, 1893. – Dachau, 1943.

Rimski martirologij: Kraj Münchena u Njemačkoj, blaženi Michal Kozal, pomoćni biskup Wloclaweka i mučenik. Zbog obrane vjere i zahtjeva za slobodu Crkve pod nacističkim režimom, tri je godina proveo u koncentracijskom logoru u Dachau nepobjedivo podnoseći strahote logora gdje je na kraju je okrunio svoj život mučeničkom smrću. Obolio je od tuberkoloze 1943., te je dobio smrtonosnu injekciju što su prakticirali tamošnji liječnici logora. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim u Varšavi 14. lipnja 1987.