26. srpnja

Sv. Joakim i sv. Ana, roditelji Blažene Djevice Marije
Palestina, 1. stoljeće prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen na svete Joakima i Anu, roditelji Bezgrešne Djevice Marije, Majke Božje, čija je imena očuvala drevna kršćanska tradicija.
Opširnije o sv. Joakimu i Ani vidi ovdje.

 

Blaženi Tito Brandsma, karmelićanin, mučenik
Nizozemska, 1881. –  Dachau, Njemačka, 1942.

Rimski Martirologij: U logoru Dachau u blizini Münchena u Njemačkoj, bl. Tito Brandsma, svećenik iz reda karmelićana i mučenik. Rodom iz Nizozemske vršio je službu profesora filozofije i bio je pionir katoličkog tiska i ekumenizma. Kao jedan od prvih neprijatelja nacističke diktature, odbijajući kompromise jasno se izražavao protiv progona Židova. Mirno se suočio sa svakom vrstom patnje i poniženja u ime obrane Crkve i dostojanstva čovjeka, pokazujući pravi primjer ljubavi prema drugovima u zatočeništvu i prema samim krvnicima. Ubio ga je logorski liječnik injekcijom na današnji dan 1942. godine.

 

Blaženi Vinko Pinilla i Emanuel Martin Sierra, svećenici mučenici
† Motril, Španjolska, 1936. g.

Rimski Martirologij: U selu Motril kod Granade na španjolskoj obali, blaženi Vinko Pinilla iz reda Augustinaca i Emanuel Martin Sierra, svećenici i mučenici koji su bili izvedeni iz crkve te su strijeljani dan poslije mučeništva petorice ostalih njihovih drugova.