26. studeni

Blaženi Jakov Alberione, utemeljitelj Družbe sv. Pavla
Cuneo, Italija 1884. –  Rim, 1971.

Rimski Martirologij: U Rimu, blaženi Jakov Alberione, svećenik, koji je bio posve zauzet i posvećen evangelizaciji. U tome smislu se posebno posvetio upotrebi sredstava društvene komunikacije  za dobrobit društva koje je upotrebljavao da bi učinkovitije naviještao Kristovu istinu svijetu. U tu svrhu utemeljio je Kongregaciju pobožnog društva sv. Pavla apostola.
Opširnije o bl. Jakovu vidi ovdje.

 

Sv. Siricije, papa
† 4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Rimu u groblju Priscille u ulici Salaria nova, sv. Siricije, papa od 384. do 399., kojeg sveti Ambrozije slavi kao istinskog učitelja. Noseći teret svih onih koji nose teret odgovornosti biskupske službe,  poučavao ih je u nauk crkvenih Otaca što je također potvrđivao svojim apostolskim autoritetom. Smatra se prvim Papom koji je potvrdio primat i autoritet pape za cijelu Crkvu.
Opširnije o sv. Siriciju vidi ovdje.

 

Sv. Toma Dinh Viet Du i Dominik Nguyen Van Xuyen, dominikanci mučenici
† Vietnam, 1839.

Rimski Martirologij: U gradu Nam Dinh u Tonchinu, sada Vijetnam, sveti Toma Ðinh Viet Du i Dominik Nguyen Van Xuyên, svećenici Reda propovjednika, dominikanci i mučenici, kojima su odrubljene glave po odredbi cara Minha Menga. Sveti Toma je osuđen na giljotinu zato što je obdio zgaziti križ. Oni su dio skupine  od 116 mučenika koji su umrli zbog vjere u Tonchinu (Vijetnam) između 1745. i 1862. godine.