26. veljače

Sv. Aleksandar, biskup
Aleksandrija, 250. – 328. g.

Rimski martirologij: Spomen sv. Aleksandra, biskupa. Nakon sv. Petra postao je glava Crkve u Aleksandriji. Slavni starina bio je ispunjen  velikom revnošću za vjeru; izdvojio je iz crkvenog zajedništva svoga svećenika Arija, iskvarena ludom herezom kojega je sama božanska istina pobila i kojega je osudio zajedno s tri stotine i osamnaest biskupa Prvoga Nicejskog sabora (325.g.). Život i čvrstoća sv. Aleksandra kojom je vodio borbu protiv arijanskog krivovjerja svjedoče i dan danas za njegov osjećaj za pravdu, njegovu duhovnu snagu i njegov moralni integritet.
Opširnije o sv. Aleksandru vidi ovdje.

 

Blaženi Robert Drury, mučenik
Engleska, 1568. – Tyburn, 1607.

 Rimski martirologij: U Londonu u Engleskoj, blaženi Robert Drury, svećenik i mučenik, koji je nepravedno optužen za urotu protiv kralja Jakova I.,  obučen u crkvenu odjeću kako bi dokazao svečenićko dostajanstvo, na stratištu na Tyburna zbog Krista je pretrpio smrtnu kaznu. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1987. godine.

 

Sv. Porfirije, biskup
Gaza, Palestina, 347. – 420. g.

Rimski Martirologij: U Gazi u Palestini sveti Porfirije, biskup, rođen je u Solunu. Živio je pet godina kao pustinjak u Scetu i još pet godina preko Jordana, ističući se u dobrotvornosti prema siromašnima. Bio je potom posvećen za biskupa u Gazi te je srušio  mnoge hramove posvećene idolima,  čiji su ga sljedbenici dugo proganjali sve dok nije dostojan štovanja  otpočinuo u miru među svecima.
Opširnije o sv. Porfiriju vidi ovdje.