27. kolovoza

Sv. Monika, majka sv. Augustina
Tagasta, Alžir, 331. – Ostija, Rim, 387.

Rimski Martirologij: Spomen na sv. Moniku, koja je još kao mlada djevojka dana u brak s Patrikom. Dobila je djecu među njima i Augustina, za čije je obraćenje mnoge suze prolila i mnoge molitve Bogu uputila. Duboko žudeći za nebom ostavila je ovaj život u Ostiji u Laciju dok je bila na povratku za Afriku.
Opširnije o sv. Monici vidi ovdje.

 

Sv. David Henrik Lewis, isusovac mučenik
Engleska, 1617. – Walles, 1679.

Rimski Martirologij: U gradu Usk u Walesu, sv. David Lewis, svećenik  Družbe Isusove i mučenik. Bio je zaređen za svećenika u Rimu i više od trideset godina potajno je dijelio sakramente u domovini te je pomagao siromasima, sve dok nije bio uhićen i obješen kao svećenik za vladavine kralja Karla II.

Iz drugih izvora: Gotovo jedno stoljeće prošlo je između mučeništva Edmunda Campiona (1581.) i Davida Lewisa (1679), između prvog i posljednjeg isusovca koji su pogubljeni tijekom dugog progona poznatog kao „engleska reformacija.“ David Lewis, govoreći prije smrti sa vješala  obratio se svima: “Ja sam rimokatolik, ja sam rimokatolički svećenik, rimokatolički svećenik reda koji se zove Družba Isusova, i blagoslivljam trenutak kada sam bio pozvan kako u katoličku vjeru  kao i u ovu svoju službu. Molim vas da se sada uvjerite da sam osuđen zbog jer sam služio mise, ispovijedao i dijelio sakramente”.

 

Blaženi Franjo, franjevac i drugovi mučenici
Nagasaki, Japan, 1597. g.

Rimski Martirologij: U Nagasakiju u Japanu, blaženi Franjo od Svete Marije, svećenik iz Reda manje braće i četrnaest drugova mučenika koji su po nalogu upravitelja grada Kawachi Dono iz mržnje prema imenu Kristovu podnijeli mučeništvo.