27. ožujka

Sv. Rupert, biskup
Salzburg, 718. g.

Rimski martirologij: U Salzburgu, današnja Austrija, sv. Rupert, rodom iz Irske, biskup, koji je, živeći najprije u Wormsu, na zahtjev vojvode Teodona stigao u Bavarsku i sagradio u Salzburgu crkvu i samostan, kojima je upravljao kao biskup i opat šireći od tamo kršćansku vjeru. (U Hrvatskoj je u prošlom stoljeću živio jedan franjevac koji je po ovome svecu dobio ime. Zvao se p. Rupert Rozmarić, 1921.-1991. Bio je sveta života i veliki apostol, posebice bolesnika. Umro je u Zagrebu na glasu svetosti.)
Opširnije o sv. Rupertu vidi ovdje.

 


Blažena Panacea, djevica i mučenica
Vercelli, Italija, 1368. – 1383. g.

Rimski martirologij: U Quaroni u Novari, blažena Panacea de’Muzzi, djevica i mučenica koju je u dobi od petnaest godina kao pastiricu, dok je molila u crkvi ubila njezina maćeha a koja ju je uvijek bila maltretirana.

 


Blaženi Franjo Faà, svećenik, znanstvenik, utemeljitelj
Torino, Italija 1825. – 1888. g.

Rimski martirologij: U Torinu blaženi Franjo Faá di Bruno, svećenik, koji je uvijek matematici i fizici kojima se bavio pridružio i angažman u djelima ljubavi. Bio je profesor na Sveučilištu u Torinu, arhitekt, matematičar i savjetnik kraljevske kuće. Osnovao je Male sestre Naše Gospe (Minime).
Opširnije o sv. Franji vidi ovdje.