27. travanj

Sv. Šimun Jeruzalemski, biskup i mučenik
II. stoljeće


Rimski martirologij: U Jeruzalemu spomen svetog Šimuna, biskupa i mučenika, koji je, prema tradiciji, bio je sin Kleofe i rođak Spasitelja po tijelu, a zaređen je za biskupa u Jeruzalemu nakon Jakova, brata Gospodinova, te je tijekom progona za vladavine cara Trajana pretrpio mnoge muke i već star osvojio je slavnu krunu mučeništva tako što je bio raspet na križu.
Opširnije o sv. Šimunu vidi ovdje.


Blaženi Nikola Roland, utemeljitelj
Reims, Francuska, 1642. – 1678.

Rimski martirologij: U Reimsu u Francuskoj, Blaženi Nikola Roland, svećenik, koji se je veoma zauzeo za kršćanski odgoj djece te je otvarao škole za siromašne djevojke, u to vrijeme lišene bilo kakvog oblika obrazovanja i osnovao Kongregaciju sestara Svetoga Djeteta Isusa.

 

Sv. Polion, mučenik
† Vinkovci, 305. g.

Rimski Martirologij: U Vinkovcima u Panoniji, u današnjoj Hrvatskoj, sveti Polion, lektor i mučenik. Uhićen je za vrijeme progona kršćana tijekom vladavine cara Dioklecijana. Ispitivao ga je prefekt Probus koji ga je i osudio na smrt jer je velikom postojanošću i hrabrošću ispovjedio svoju vjeru u Krista a odbio je žrtvovati idolima; stoga je spaljen na lomači izvan gradskih zidina.
Opširnije o sv. Polionu vidi ovdje.

 

Blažena Ozana Kotorska, dominikanka
Kebeza, 1493. – Kotor, 1565. g.

Rimski Martirologij: U Kotoru u Crnoj Gori, blažena Katarina (Ozana), djevica. Ona je bila krštena u Pravoslavnoj crkvi, a provela je mladost čuvajući kao pastirica stada svoje obitelji. Postavši katolkinjom ušla je u pokornički red sv. Dominika, uzevši ime Ozana. Pedeset i jednu godinu živjela je u klauzuri, uronjena u božansku kontemplaciju i posvećena zagovornoj molitvi za kršćane u vrijeme turske invazije.
Opširnije o bl. Ozani vidi ovdje.