27. veljače

Sv. Grgur iz Nareka, redovnik i crkveni naučitelj
Armenija 950. – 1005.

Rimski martirologij: U samostanu u Nareku u Armeniji, sv. Grgur, redovnik, crkveni naučitelj Armenaca. Veoma je slavan po svome učenju, spisima i mističnoj znanosti. Njegova teologija predstavlja važne aspekte mariologije, uključujući i najavu dogme o Bezgrešnom začeću BDM. Papa Franjo proglasio ga je 2015. godine  crkvenim naučiteljem tj. doktorom cijele Crkve.

 

Sv. Gabrijel od Žalosne Gospe, redovnik psionist
Italija, Abruzzo 1838. – 1862.


Rimski martirologij: Kraj Gran Sassa, Abruzzo, u Italija, sv. Gabrijel od Žalosne Gospe,  (Franjo Possenti), akolita. Odbacivši svaku svjetovnu taštinu, još kao nepunoljetan mladić ušao je u Družbu Muke Kristove (Pasionisti), gdje je završio svoj kratki život. Proglašen je svetim 1920. g. Zaštitnik je talijanske pokrajine Abruzzo i suzaštitnik je talijanske Katoličke akcije.
Opširnije o sv. Gabrijelu vidi ovdje.

 

Sv. Ana Line, mučenica
† London, Engleska, 1601. g.

Rimski Martirologij: U Londonu u Engleskoj, sv. Ana Line, udovica i mučenica, koja je nakon smrti svoga supruga koji je umro u progonstvu za katoličku vjeru, ustanovila kuću-sklonište za svećenike u tome gradu. Zbog toga je bila obješena na Tyburnu za vladavine kraljice Elizabete I. Zajedno s njome stradali su svećenici i mučenici bl. Marko Barkworth, benediktinac i Ruggero Filcock, isusovac; oni su bili sasječeni mačem dok su još bili živi.