28. kolovoza

Sv. Augustin, biskup i crkveni naučitelj
Tagasta, Alžir 354. – Ippona, 430.

Rimski Martirologij: Spomen na sv. Augustina, biskupa i slavnog crkvenog naučitelja. Obratio se na katoličku vjeru nakon nemirne mladosti po idejama i životnim navikama. Krstio ga je sv. Ambrozije u Milanu. Vrativši se u domovinu u Afriku s nekoliko prijatelja provodio je asketski život posvećen Bogu i proučavanju Svetoga Pisma. Izabran je potom za biskupa Hippone u Africi, u današnjem Alžiru. Trideset i četiri godina bio je učitelj svojih vjernika koje je poučavao propovijedima i brojnim spisima. Snažno se borio protiv zabluda svoga vremena i s mudrošću je naučavao i tumačio pravu vjeru.
Opširnije o sv. Augustinu vidi ovdje.

 

Sv. Edmund Arrowsmith, isusovac, mučenik
Engleska, 1585. – 1628. g.

Rimski Martirologij: U Lancasteru u Engleskoj, sveti Edmund Arrowsmith, svećenik Družbe Isusove i mučenik. Nakon što je proveo mnogo godina u domovini u obavljajući svećeničku službu, bio je obješen je za vladavine  Karla I. Njegovoj nasilnoj smrti protivili su se i sami protestanti toga mjesta, ali je bio optužen da je svećenik i da je mnoge povratio natrag katoličkoj vjeri.

 

Blaženi Karlo Hanus, svećenik i mučenik
Francuska, 1723. – 1794.

Rimski Martirologij: U luci ispred Rocheforta na francuskoj obali, bl. Karlo Arnaldo Hanus, svećenik i mučenik, koji je tijekom francuske revolucije zbog svoga svećeništva bio zatvoren na teretnom brodu. Postigao je mučeništvo kad su ga napustile snage i pogodila bolest. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 1995. godine.