28. lipnja

Sv. Irenej Lyonski, biskup i mučenik
Smirna, Turska, 130. – Francuska, 202. g.

Rimski Martirologij: Spomen svetog Ireneja, biskupa koji je, kako sveti Jeronim svjedoči, bio kao mlad učenik sv. Polikarpa iz Smirne i vjerno je očuvao sjećanje na apostolsko doba. Postao je svećenik kao član lionskog klera i naslijedio je biskupa sv. Potina. Bio je okrunjen istim slavnim mučeništvom kao i njegov prethodnik. Mnogo je raspravljao o apostolskoj tradiciji koju je branio  i objavio je slavno djelo protiv krivovjerja a u obranu katoličke vjere.

 

Sv. Lucija Wang Cheng i tri djevojčice, kineske mučenice
† Wanglajia, Kina, 1900.

Rimski Martirologij: U selu Wanglajia u blizini Dongguangxian u pokrajini Hebei u Kini, mučenice Lucija Wang Cheng, Marija Fan Kun, Marija Qi Yu i Marija Zheng Xu, koje su odrasle u sirotištu i bile su kao mlade kršćanke ubijene mačem za vrijeme Boxerskog progona kršćana. Dok su koračale prema stratištu držale su se za ruke kao da idu ususret vjenčanju.

 

Sv. Pavao I., papa
† Rim, 767.

Rimski Martirologij: U Rimu, sv. Pavao I., papa, krotak i milosrdan čovjek koji je po noći u tišini obilazio ćelije bolesnih siromaha poslužujući im hranu; braneći pravu vjeru pisao je bizantskim carevima Konstantinu i Leonu da se svete slike vrate prvotnom štovanju. Kao pobožan štovatelj svetaca, preselio je tijela mučenika u procesijama uz pjevanje himana i kantika sa groblja koja su bila u ruševinama u bazilike i samostane unutar Rima i brinuo se za njihovo štovanje. Bio je Papa od 757. do 767.