28. listopad

Sv. Šimun i sv. Juda Tadej, apostoli
1. stoljeće

Rimski Martirologij: Blagdan svetih Šimuna i Jude Tadeja, apostola. Prvi je bio nazvan Kananejac ili Zelot, a drugi je bio zvan Tadej, sin Jakovljev. Na Posljednjoj večeri pitao je Gospodina o njegovom očitovanju a Isus mu je odgovorio: “Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti.“
Opširnije o sv. Šimunu i sv. Judi vidi ovdje.

 

Sv. Rodrigo Aguilar Aleman, mučenik
Meksiko, 1875. – 1927. g.

Rimski Martirologij: U selu Ejutla u Meksiku, sveti Rodrigo Aguilar, svećenik i mučenik kojega su objesili vojnici na jedno stablo za vrijeme progona i tako je slavno doveo do ostvarenja mučeništvo koje je toliko želio.  Prije nego su ga objesili pitali su ga rugajući mu se: „Tko neka živi?“ A on je neustrašivo odgovorio: „Živio Krist Kralj i sveta Marija Guadalupska.“ Mnogi meksički mučenici umirali su hrabro s tim riječima na ustima.

 

Sv. Franjo Serrano, biskup i drugovi mučenici
Španjolska, 1695. – Kina, 1748. g.

Rimski Martirologij: U Kini u Fujianu sveti mučenici Franjo Serrano, biskup i Jaokim Royo, Ivan Alcober te Franjo Díaz Rincón, svećenici Reda propovjednika (dominikanci), koji su zajednički priznali vjeru i potom su ubijeni postavši mučenicima.

 

Blaženi Salvatore Damiano Enguix Garès, mučenik
Španjolska, 1862. – 1936. g.

Rimski Martirologij: U Alziri na području Valencije u Španjolskoj, blaženi Salvatore Damiano Enguix Garés, mučenik, otac obitelji, koji je tijekom progona katolika mučeništvom dovršio borbu za vjeru.

Iz drugih izvora: Bio je čovjek velike vjere, velikodušan u poslu i dobroga karaktera. Bio je član Katoličke akcije i pokrenuo je noćno klanjanje u svom gradu. Bio je udovac s petoro djece, veterinar u mirovini. Nakon izbijanja građanskog rata i žestokog vjerskog progona koji je zahvatio Španjolsku, uhićen je i potom ubijen. Papa Ivan Pavao II., 2001. g. uzdigao je na čast oltara 233 žrtve toga progona među kojima je i bl. Salvatore Gares.