28. prosinac

Nevina dječica, mučenici
† 1. stoljeće

Rimski Martirologij: Blagdan Nevine dječice, mučenika. Bila su to djeca u judejskom Betlehemu koju je dao poubijati bezbožni kralj Herod kako bi zajedno s njima bilo ubijeno i dijete Isus kojem su se Mudraci bili poklonili. Bila su štovana od prvih stoljeća kao mučenici i prvi od svih onih koji će proliti svoju krv za Boga i za Jaganjca.
Opširnije o Nevinoj dječici vidi ovdje.

 

Sv. Gašpar Bufalo, svećenik i utemeljitelj
Rim, 1786. – 1837.

Rimski Martirologij: U Rimu svećenik sv. Gašpar Bufalo koji se snažno borio za slobodu Crkve. Čak ni u zatvoru nikada nije prestajao obraćati grešnike na pravi put osobito kroz pobožnost Predragocjenoj Krvi Kristovoj. U njezinu  čast je i njezinim imenom nazvao Družbe Misionara Krvi Kristove i sestara Predragocjene Krvi Kristove koje je osnovao.
Opširnije o sv. Gašparu vidi ovdje.

 

 

Bl. Grgur Khomyšyn biskup i mučenik
Ukrajina, 1867. – 1945.

Rimski Martirologij: U Kijevu u Ukrajini blaženi Grgur Khomyšyn, biskup Ivano-Frankivska i mučenik. Zbog mučenja kojima je bio podvrgnut i batina zadobivenih tijekom ispitivanja, blaženik je umro u zatvorskoj bolnici u Kijevu. Zbog progona protiv vjere čemu je bio izložen zaslužio je sjesti na nebesku gozbu Jaganjca.