28. rujna

Sv. Vjenceslav, mučenik
Češka, 907. – 935.

Rimski Martirologij: Sveti Vjenceslav, mučenik, vladar Češke. Odgajala ga je u ljudskoj i božanskoj mudrosti tetka Ljudmila i, premda je bio strog prema samom sebi, bio je čovjek miroljubiv u upravljanju kraljevstvom. Milosrdan je bio prema siromasima i masovno je otkupljivao poganske robove kako bi bili pokršteni, a koji su bili prodavani u Pragu. Nakon što se suočio s mnogim poteškoćama u upravljanju svojih podanika i u njihovu odgoju za vjeru, izdao ga je brat Boleslav te ga je ubilo nekoliko plaćenika u crkvi.
Opširnije o sv. Vjenceslavu vidi ovdje.

 

Sv. Lovro Ruiz iz Manile i 15 drugova, mučenici
Nagasaki, Japan, 1633. – 1637.

Rimski Martirologij: Sveti Lovro Ruiz iz Manile i petnaest drugova, mučenika, među kojima su bili svećenici, redovnici i laici. Oni su posijali sjeme kršćanske vjere na Filipinskim otocima, Tajvanu i Japanu. Pod zapovjedništvom vrhovnog zapovjednika Tokugawe Yemitsua, progonitelja kršćana, bili su osuđeni na smrt i to najprije razapinjanjem na križ a potom su im svima odrubili glave. Pretrpjeli su mučeništvo iz ljubavi prema Kristu u različite dane, ali se na današnji dan slave svi zajedno istim liturgijskim spomenom.
Opširnije o sv. Lovri vidi ovdje.

 

Blaženi Niceta Budka, biskup i mučenik
Ukrajina, 1877. – Kazakistan, 1949. g.

Rimski Martirologij: U gradu Karađaru kraj Karagande u Kazahstanu, blaženi Niceta Budka, biskup. On je najprije vršio službu u Kanadi među katolicima bizantskog obreda. Po povratku u Ukrajinu bio je deportirana u logor za vrijeme režima koji je bio neprijateljski raspoložen prema Bogu. U tom koncentracionom logoru, ustrajan u vjeri, iz ljubavi prema Kristu snažnoga duha podnosio je svaku patnju sve do smrti.