28. siječnja

Sv. Toma Akvinski, dominikanac i crkveni naučitelj
Italija, 1225.-1274.

Rimski martirologij: Spomen svetoga Tome Akvinskoga iz dominikanskog reda koji je i crkveni naučitelj. Obdaren velikim intelektualnim darovima drugima je prenosio svojim govorima i spisima svoju izvanrednu mudrost. Pozvan od pape Grgura X. da sudjeluje na Drugom ekumenskom koncilu u Lyonu, umro je na putovanju 7. ožujka u samostanu Fossanovi u Laciju. Nakon mnogo godina njegovo je tijelo na današnji dan preneseno u Toulouse u Francusku.
Opširnije o sv. Tomi vidi ovdje.

 

Sv. Julijan, biskup
Španjolska, 1128. – 1208.

Rimski martirologij: U Cuenci, Nova Kastilja, Španjolska, sveti Julijan, drugi biskup toga grada nakon što je oslobođen od Maura; proslavio je Crkvu darujući imovinu siromasima i zarađujući svagdašnji kruh radom svojih ruku.
Opširnije o sv. Julijanu vidi ovdje.

 

Bl. Olga Bidà, djevica i mučenica
Lavov, 1903 – Sibir, 1952.

Rimski martirologij: U logoru Kharsk kod Tomska u Sibiru, Rusija, blažena Olga, djevica iz Kongregacije sestara sv. Josipa i mučenica koja je za vrijeme komunističkog režima koji je progonio vjeru, pretrpjela svaku vrstu nedaća iz ljubavi prema Kristu. Odvedena u logor nastavila je vršiti svoj apostolat, organizirajući s ostalim redovnicama molitvene grupe i pomažući zatvorenicima. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom u Lavovu, u Ukrajini  2001. s još 24 mučenika komunizma.