28. studeni

Sv. Irenark, mučenik
† Armenija, 305. g.

Rimski Martirologij: U Sivasu, u staroj Armeniji, sv. Irenark, mučenik, koji je bio pridružen osoblju za vršenje mučenja, obratio se Kristu gledajući čvrstoću vjere kršćanskih žena, a zatim je ubijen udarcem sjekire za vladavine cara Dioklecijana i guvernera Massima.

 

Sv. Papinijan, sv. Mansuet i drugovi, mučenici
† Zapadna Afrika, 5. stoljeće

Rimski Martirologij: U sjevernoj Africi na današnjem libijskom i tuniskom području, spomen svetih mučenika Papijana iz Vita i Mansueta iz Urusije, biskupa koji su za progona vandala dovršili svoju slavnu bitku za obranu katoličke vjere. Bili su spaljeni tako što su po cijelom tijelu bili posuti rastopljenim željezom pred arijanskim kraljem Vandala, Genserikom. U to vrijeme i sveti biskupi Urban od Djerbe, Krescent od Bizacije, Habetdéus od Teudala, Eustracije od Sufesa, Kreskonije od Tripolija, Vice od Sabrata, Feliks iz Soussea i na kraju  biskupi Ortolano od Bennefe i Florencije od Mdila, za vladavine Unerika sina Genserika, bili su osuđeni na izgnanstvo i završili su tijek svog života kao priznavaoci vjere.

 

Sv. Stjepan Mlađi, istočni monah i mučenik
Carigrad, 715. – 764.

Rimski Martirologij: U Carigradu, Sveti Stjepan mlađi, redovnik i mučenik, koji je za cara Konstantina Coprónima bio podvrgnut raznim mučenjima zato što je branio štovanje svetih slika, potvrdio je potvrdio je prolijevanjem svoje krvi katoličku istinu.