28. svibnja

Sv. German, pariški biskup
Autun, Francuska 496. – Pariz, 576. g.

 

Rimski martirologij: U Parizu u Francuskoj sv. German, biskup. Bio je najprije opat samostana sv. Simforijana u Autunu. Potom je postao biskup Pariza. Zadržao je monaški način života posvećujući se plodonosnoj pastoralnoj brizi za vjernike.
Opširnije o sv. Germanu vidi ovdje.

 

Sv. Pavao Hanh, mučenik
Vietnam, 1826. – 1859. g.

 

Rimski martirologij: U gradu Cho Quan u Kočinčinu, današnji Vijetnam, sv. Pavao Hanh, mučenik. Bio je zaboravio kršćanski moral te je postao vođa jedne bande lopova. Uhićen je bio za cara Tu Đức, te se pred njim predstavio kao kršćanin. Budući da ga nisu mogli odvratiti ni laskanjem, ni bičevanjem, niti drugim mučilima da odustane od kršćanske vjere, postigao je slavno mučeništvo tako da su mu odrubili glavu.

 

Blaženi Ladislav Demski, svećenik i mučenik
Poljska, 1884. – Sachsenhausen, Njemačka, 1940. g.

Rimski Martirologij: U Sachsenhausenu u Njemačkoj blaženi Ladislav Demski, mučenik, koji je bio poljskog podrijetla. Umro je nakon okrutnog mučenju u zatvoru jer je branio vjeru pred nacistima, sljedbenicima krivih učenja koji su se neprijateljski protivili svakom ljudskom i kršćanskom dostojanstvu.

 

28. svibnja
Blaženi Anton Julian Nowowiejski, biskup i mučenik
Poljska, 1858. – 1941. g.

Rimski Martirologij: U gradu Działdowo u Poljskoj, blaženi Anton Julian Nowowiejski, biskup Płocka. Zarobili su ga neprijatelji nacisti te je u zatvoru, iscrpljen glađu i okrutnim mučenjem otišao Gospodinu ukrašen krunom mučeništva.