29. lipnja

Sveti Petar i Pavao, apostoli
† Rim, 67. g.

Rimski Martirologij: Svetkovina svetih Petra i Pavla, apostola. Šimun, sin Jonin i brat Andrije, prvi je od učenika ispovjedio da je Isus bio Krist, Sin Boga živoga, koji je pozvao Petra. Pavao, apostol naroda, propovijedao je Židovima i Grcima Krista raspetoga. Obojica su ujedinjeni u vjeri i u ljubavi prema Isusu Kristu navješćivali Evanđelje u Rimu, te su obojica i umrla kao mučenici za vladavine cara Nerona: sv.Petar, kako kaže tradicija, bio je razapet obrnuto s glavom prema dolje i pokopan je u Vatikanu blizu Via Trionfale. Sv. Pavao bio je pogubljen mačem i bio je pokopan na Via Ostiense. Na današnji dan cijeli svijet s jednakom čašću i štovanjem slavi njihov trijumf.
Opširnije o sv. Petru vidi ovdje, a o sv. Pavlu ovdje.

 

Sv. Pavao  Wu Yan i drugovi, kineski mučenici
† Xiaoluyi,  Kina,  1900. g.

Rimski Martirologij: Na području Xiaolüyi blizu Shenxian u pokrajini Hebei u Kini, sveti mučenici Pavao Wu Jan, njegov sin Ivan Krstitelj Wu Mantang (17 godina) i Pavao Wu Wanshu, njegov nećak (16 godina) koji su za Boxerskih progona zajedno zadobili krunu mučeništva jer su javno ispovjedili kršćansku vjeru. Oni se nalaze među 120 Kineza koje je kanonizirao sv. Ivan Pavlo II. 2000. g.

 

Sv. Ema Gurk, grofica
 Koruška, Austrija, 980. – 1045. g.

Rimski Martirologij: U Gurku u Koruškoj sveta Ema, grofica. Četrdeset je godina živjela kao udovica i velikodušno je podijelila mnoga svoja dobra  siromasima i Crkvi. Utemeljila je dva benediktinska samostana. Njezin postupak kanonizacije trajao je gotovo pet stoljeća, od 1466. do 1938., kada ju je papa Pio XI. proglasio svetom.