29. rujna

Sv. Mihael, Gabrijel, Rafael – Arhanđeli

Rimski Martirologij: Blagdan svetih arhanđela, Mihaela protivnika Sotone, Gabrijela navjestitelja Radosne vijesti i Rafaela spasioca. Na dan posvećenja bazilike svetom Mihaelu koja je podignuta u Rimu na šestoj milji ceste Salarije, tri se arhanđela slave zajedno, o kojima Sveto pismo otkriva posebna poslanja: danju i noću služe Bogu i promatrajući njegovo lice slave Ga neprestano.
Opširnije o sv. Mihaelu, Gabrijelu i Rafaelu vidi ovdje.

 

Sv. René Goupil, isusovac, mučenik
Francuska, 1608. – Kanada, 1642.

Rimski Martirologij: U selu Ossernenon u današnjoj Kanadi, mučeništvo sv. Renéa Goupila, francuskog isusovca, mučenika. Bio je liječnik, član Družbe isusove kao brat pomoćnik. Bio je suradnik sv. Izaka Jogesa. Ubio ga je sjekorim jedan urođenik indijanac. On je bio prvi od osam mučenika sjeverno-američkog kontinenta koji je podnio mučeništvo i bio je također prvi kanonizirani katolički mučenik Sjeverne Amerike.

 

Blaženi Jakov Mestre Iborra, OFM Cap., mučenik
Valencija, Španjolska, 1909. – 1936.

Rimski Martirologij: U selu Gilet blizu Valencije u Španjolskoj blaženi Jakov Mestre Iborra, svećenik iz Reda franjevaca kapucina, mučenik. Za vrijeme progona protiv vjere  prolio je svoju krv za Krista.