29. srpnja

Sv. Marta,  Lazar i Marija
Palestina, 1. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen sv. Marte, koja je u Betaniji kod Jeruzalema primila Gospodina Isusa u svoju kuću i prigodom smrti brata ispovijedila je vjeru u Isusa: „Ti si Krist, Sin Božji, onaj koji dolazi na svijet“. Također je danas spomen sv. Lazara, brata sv. Marte za kojim je Gospodin plakao i uskrisio ga; spominjemo se isto tako i Marije, njihove sestre koja je sjedila pred Gospodinovim nogama slušajući njegove riječi, dok je Marta bila zauzeta u mnogim poslovima.
Opširnije o sv. Marti vidi ovdje.

 

Blaženi Urban II. papa
Francuska, 1040. – Rim, 1099. g.

Rimski Martirologij: U Rimu svetog Petra, blaženi Urban II, papa, koji je branio slobodu Crkve od napada svjetovnih sila, borio se protiv simonije i pokvarenosti klera. Proglasio je prvu križarsku vojnu i na Saboru u Clermont-Ferrandu u Francuskoj pozvao kršćanske vojnike obilježene križem da oslobode Gospodinov grob i potlačenu kršćansku braću od nevjernika. Bio je papa od 1088. do 1099. g.
Opširnije o bl. Urbanu II. vidi ovdje.

 

Sv. Olaf, kralj, mučenik
Norveška, 1030. g.

Rimski Martirologij: U Trondheimu, u Norveškoj, sv. Olaf, mučenik koji je bio kralj svoga naroda te je proširio u svome kraljevstvu kršćansku vjeru koju je upoznao u Engleskoj, pažljivo uklanjanjući idolopoklonstvo koje je uništio u Kraljevini Norveškoj. Umro je proboden mačem za vrijeme napada svojih neprijatelja.