29. studeni

Sv. Saturnin kartaški, mučenik
† Rim,  3. stoljeće

Rimski Martirologij: U Rimu na groblju Trasone u ulici Salariji nova, sveti Saturnin iz Kartage, mučenik, koji je, kako piše Papa sv. Damaz, za vladavine cara Decija bio mučen u domovini zbog svoje vjere u Krista i potom poslan u progonstvo u Rim, gdje je nakon nadvladanih drugih mučenja obratio na vjeru tiranina Gracijana i nakon što mu je odrubljena glava postigao je krunu mučeništva.

 

Blaženi Dionizije Berthelot i Toma Rodriguez, karmelićani, mučenici
Francuska i Portugal, 1600. – Sumatra, Indonezija 1638.

Rimski Martirologij: U Acehu na otoku Sumatri, blaženi mučenici Dionizije Petar Berthelot, svećenik, i Redent Toma Rodríguez, redovnici reda Bosonogih karmelićana, koje su muhamedanci nakon uhićenja učinili robovima a onda su ih na morskoj obali ubili strelicama i udarcima sjekire.

 

Blaženi Bernard Hoyos, isusovac
Španjolska, 1711. – 1735.

Iz drugih izvora: Bernard Hoyos rođen je 1711. g. u Torrelobatonu u Španjolskoj. Ušao je u Družbu Isusovu 1726. godine. U 22. godini dobio je prve ideje o pobožnosti Srcu Isusovu. Zaređen je za svećenika u siječnju 1735. Bio je veliki štovatelj i širitelj pobožnosti prema Srcu Isusovu i poznat po svojim propovijedima. Iste godine kad je i zaređen 29. studenoga sveto je umro u Valladolidu u 24. godini života. Proglašen je blaženim 18. travnja 2010.