3. lipnja

Sv. Karlo Lwanga i drugovi, mučenici
† Namugongo, Uganda, 1886.

Rimski Martirologij: Spomen na svetoga Karla Lwangu i dvanaestero drugova, mučenika, koji su u dobi između četrnaest i trideset godina pripadali kraljevskom dvoru mladih plemića ili tjelohranitelja kralja Mwange. Bili su novoobraćenici i revni sljedbenici katoličke vjere; jer su odbili udovoljiti besramnim zahtjevima kralja, bili su ubijeni; jedni su na brdu Namugongo u Ugandi bili izbodeni mačem, a drugi su živi spaljeni u vatri.
Opširnije o sv. Karlu i drugovima vidi ovdje.

 

Sv. Olivija, djevica i pustinjakinja
Italija, Anagni, 6.-7. stoljeće

Rimski Martirologij: U Anagniju, danas pokrajina Lacio oko Rima, spomen svete Olivije, djevice. Sveta Olivija posvetila se životu kontemplacije i pokore, na oštrim i osamljenim mjestima, kao što je “Peschio” od svete Olivije kod elektrane u Ferentinu. Umrla je mlada, a njezino je tijelo premještenu u katedralu u Anagni.

 

Sv. Petar Dong, mučenik
† Vietnam, 1870.

Rimski Martirologij: U gradu Âu Thi u Tonkinu, današnjem Viijetnamu, sv. Petar Đông mučenik. Bio je otac obitelji i radije je pretrpio okrutna mučenja nego da pogazi križ što su mučitelji tražili od njega. Nakon što si je na lice dao upisati riječi „istinska vjera“ umjesto „lažna vjera“, bila mu je odrubljena glava za cara Tự Đức.