3. ožujka

Sv. Cead iz Lichfielda, biskup i opat
Lichfield, Engleska, 672.

Rimski martirologij: U Lichfieldu u Engleskoj, sv. Cead, biskup, koji je u tada siromašnim pokrajinama Mercije, Lindseyja i južne Engleske, vršio biskupsku službu, trudeći se da je obavlja po primjeru starih crkvenih otaca u velikoj savršenosti života.

 

Sv. Marin iz Cezareje i sv. Asterij, mučenici
oko 260. g.

Rimski martirologij: U Cezareji u Palestini, sv. Marin, vojnik, i Asterio, senator, mučenici za vrijeme cara Galijena: prvi je podnio mučeništvo zbog toga jer ga je prijavio kao kršćanina jedan kolega vojnik inače neprijateljski raspoložen prema kršćanstvu. Sv. Marin je hrabro i jasnim glasom ispovjedio svoju vjeru pred sucem, primivši tako krunu mučeništva odrubljivanjem glave. Sv. Asterije prostrjevši na zemlju svoj ogrtač da pokupi tijelo mučenika odmah je zadobio istu čast mučeništva koju je iskazao mučeniku Marinu.

 

Sv. Anzelmo, utemeljitelj i opat
Italija-Emilija, 803. g.

Rimski martirologij: U Nonantoli kraj Modene, u talijanskoj pokrajini Emiliji, sveti Anzelmo, osnivač i prvi opat mjesnog samostana. U njemu je živeći pedeset godina promicao redovničku disciplinu kako duhovnim učenjem tako isto vršeći kršćanske vrline.

 

Sv. Kunigunda, kraljica
Njemačka, 1033.

Rimski martirologij: U Oberkaufungen u pokrajini Hessen, u Njemačkoj spomen svete Kunigunde kraljice. Mnoga je dobra iskazala Crkvi zajedno sa suprugom svetim Henrikom sarem. Nakon njegove smrti i sama je otišla Gospodinu u samostanu u koji se kao redovnica povukla tako da joj je Krist postao baština. Njezino je tijelo pokopano s punim počastima uz njezina supruga sv. Henrika u Bambergu.
Opširnije o sv. Kunigundi vidi ovdje.