3. prosinac

Sv. Franjo Ksaverski, isusovac, misionar
Španjolska, 1506. – Otok Sancian, Kina, 1552.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Franje Ksaverskog, svećenika Družbe Isusove. Sa sv. Ignacijem Loyolskim bio je u Parizu član skupine koji su utemeljili isusovački red. Bio je evangelizator Indije. Rođen je u Navarri i bio je među prvima drugovima sv. Ignacija. Potaknut žarkom željom za širenje Evanđelja, propovijedao je slavu Krista mnogim narodima u Indiji, na Molučkim otocima i mnogim drugima, a u Japanu mnoge je obratio na kršćansku vjeru.  Umro je u Kini na otoku Sancianu, iscrpljen bolešću i umorom. On je najveći misionar novoga doba.
Opširnije o sv. Franji vidi ovdje.

 

Sv. Sofonije, prorok
7. st. prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen sv. Sofonija, proroka, koji je u dane Jošije, judejskog kralja, prorekao propast zlih na dan gnjeva Gospodnjega i utješio narod siromašnih i potrebitih nadom u spasenje.

 

 

Blaženi Eduard Coleman, mučenik
Engleska,1636. – London, 1678.

Rimski Martirologij: U Londonu, Engleska, bl. Eduard Coleman, mučenik, dvoranin kraljevskog dvora, koji je prihvatio katoličku vjeru i zbog toga je bio lažno optužen za zavjeru protiv kralja Karla II. Obješen je u Tyburnu i mačem mu je razderana utroba dok je još bio živ.