3. rujna

Sv. Grgur Veliki, papa i crkveni naučitelj
Rim, 540.-604.

Rimski martirologij: Spomen sv. Grgura Velikoga, pape i crkvenog naučitelja. Nakon što je započeo monaški život, poslan je kao apostolski izaslanik u Carigrad. Na današnji je dan izabran za papu 590. godine. Kao papa sredio je zemaljske probleme te kao sluga slugu Božjih (naziv za papu) posvetio se duhovnim stvarima. Bio je istinski pastir u upravljanju Crkvom, pomaganju potrebitima na sve načine, u promicanju redovničkog života te u učvršćivanju i širenju vjere posvuda; u tome smislu pisao je vrijedne knjige posvećene moralu i pastoralu. Umro je 604. godine.
Opširnije o sv. Grguru vidi ovdje.

 

Sv. Marin
Italija, 3. stoljeće

Rimski Martirologij: Godine 257. dolazi u današnju Italiju s Brača mladić Marin u potrazi za kamenom za klesanje. Nastanjuje se na gori Titano blizu Riminija. Bio je đakon i pustinjak. Priveo je okolni poganski narod svjetlu Evanđelja i Kristovoj slobodi. On je jedini svetac – utemeljitelj jedne države i sada zaštitnik iste države koja po njemu nosi ime – San Marino.
Opširnije o sv. Marinu vidi ovdje.

 

Sv. Ivan Pak Hu-ja i drugovi mučenici
Koreja, 1798. – 1839. g.

Rimski Martirologij: U Seulu u Koreji mučeništvo svetih Ivana Pak Hu-jaea i pet drugova, mučenika. Oni su za vrijeme progona dovedeni pred kazneni sud jer su bili kršćani. Nakon što su pretrpjeli okrutna mučenja odrubljene su im glave i tako su zadobili krunu mučeništva. Papa Ivan Pavao II. kanonizirao je 103 korejska mučenika u Seulu 1984. g. i među njima i gore spomenute mučenike.