3. siječnja

Presveto Ime Isusovo

Rimski martirologij: Presveto Ime Isusovo, jedino je čijem se Božanskom veličanstvu treba pokloniti svako koljeno na nebu, na zemlji i pod zemljom. Od XIV. stoljeća Presveto Ime Isusovo dobilo je i liturgijsko štovanje. Sv. Bernardin Sijenski sa svojom subraćom zanosno je širio pobožnost Imenu Isusovu. Sv. Ignacije Loyolski, također je posebno štovao Ime Isusovo i svojoj Družbi, koju je utemeljio 1540., dao je ime ne po sebi nego po samom Imenu Isusovu; i odredio je da se glavna isusovačka crkva u Rimu zove po Imenu Isusovu (Al Gesu).
Opširnije o Presvetom Imenu Isusovom vidi ovdje.

 

Sv. Genoveva, djevica

Francuska, 422. – 502.

Rimski martirologij: U Parizu spomen sv. Genoveve, djevice iz Nantera koja je s petnaest godina, na poticaj sv. Germana, biskupa Auxerre-a, obukla odijelo djevičanstva; hrabrila je stanovnike grada Pariza preplašene prodorima Huna i pomagala je sugrađanima u vrijeme velike gladi. Zaštitnica je grada Pariza.
Opširnije o sv. Genovevi vidi ovdje.

 

Sv. Teogen, mučenik
† Turska, 311. g.

Rimski Martirologij: U Pariosu u Hellespontu (Dardanelli), u današnjoj Turskoj, sveti Teogen, mučenik. Za cara Licinija bio je unovačen u vojsku. Odbivši vršiti vojnu službu zbog svoje kršćanske vjere, bio je zatvoren, mučen i konačno ugušen u moru.

 

Sv. Ciriac Elia Chavara, svećenik i utemeljitelj
Kerala, Indija, 1805. – 1871.

Rimski Martirologij: U samostanu Mannemamy u Kérali u Indiji, sveti Ciriac Elia Chavara, svećenik, utemeljitelj Kongregacije karmelićana Bezgrešne Marije. Blaženim ga je proglasio Papa Ivan Pavao II. 1984., a papa Franjo ga je kanonizirao 2014. g.