3. studeni

Sv. Martin iz Poresa, dominikanac
Lima, Perù, 1579.-1639. g.

Rimski Martirologij: Sv. Martin iz Porresa, član dominikanskog reda bio je sin španjolca i crnkinje. Kao nezakonito dijete i još k tome mulat, što mu je pravilo velike teškoće, od djetinjstva se zanimao i potom izučio tadašnje liječničko zanimanje. To je kasnije, postavši redovnikom, nesebično i požrtvovano vršio među siromasima.  Odan postu, pokori i molitvi vodio je život u jednostavnosti, poniznosti prožet ljubavlju.
Opširnije o sv. Martinu vidi ovdje.

 

 

Sv. Ivan, monah
Bitinija, Turska, 754. – 846. g.

Rimski Martirologij: U samostanu Antídion u Bitiniji, u današnjoj Turskoj, sv. Ivan, redovnik koji je nakon više od dvadeset godina službe napustio vojsku te se posvetio osamljenom životu na obroncima gore Olimpa. Običavao je završavati svoju molitvu riječima: «Bože, moja nado; Kriste, moje utočište; Sveti Duše, moj zaštitniče ».
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

 

 

 

Sv. Petar-Franjo Neron, svećenik i mučenik
Francia, 1831. – Vijetnam, 1860.

Rimski Martirologij: U tvrđavi Xã Ðoài u Tonkinu, sada Vijetnam, sv. Petar Franc Néron, svećenik pariške Družbe za vanjske misije i mučenik. Za cara Tu Duc tri mjeseca je živio zatočen u uskom kavezu te bio strašno pretučen; ostao je tri tjedna bez ikakve hrane i mučeništvo je postigao tako što mu je bila odrubljena glava.