30 GODINA NADAHNUĆA BL. IVANA MERZA – USKRS FEST 2009.

 

Prema odluci stručnog žirija prvu nagradu osvojio je sastav "Emanuel" iz župe bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici. Izveli su skladbu "Najbolji prijatelj" za koju je glazbu i tekst napisao Dražen Pavin, a aranžman Domagoj Pavin. Dobitnica druge nagrade je Magdalena Tomić-Mijatović sa skladbom "Moja snaga". Ta profesorica glazbe iz Rijeke autorica je glazbe i aranžmana, a tekst potpisuje Danijela Tečić-Matoševac. Debitantica na ovogodišnjem festivalu Maja Tadić iz Rijeke sa skladbom "Vjera u Gospodina" osvojila je treću nagradu. Glazbu i aranžman potpisuje Duško Rapotec-Ute, a tekst Robert Pilepić.

Nagradu za najbolji tekst, koju tradicionalno dodjeljuje Glas Koncila ove godine osvojila je pjesma "U Tvojim rukama" za koju je tekst napisala Josipa Dević, a izvela vokalno-instrumentalnauskrs_fest_2009.jpg skupina "Proroci" iz Subotičke biskupije.

Nagrada za najbolju skladbu prema odabiru samih izvođača dodijeljena je sastavu "Sve boje ljubavi" iz župe sv. Ivana Bosca u Podsusedu koji su izveli skladbu "Tvoj me križ otkupio". Tekst su napisali Vlatka Lebinac Milinović i Neven Milinović koji potpisuje glazbu i aranžman.

Na Uskrs festu su, uz predsjednika HBK, nazočili su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Odbora za mlade HBK šibenski biskup Ante Ivas, generalni tajnik HBK mons. Vjekoslav Huzjak, te kao izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Stipe Zeba. Nadbiskup Srakić tom je prigodom istaknuo da su radost, pjesma i mladost smjerokaz na putu Krista uskrsnuloga, jer želimo biti narod budućnosti. Stoga je zahvalio mladima koji trideset godina i u ratnim i poratnim godinama, u radostima i nedaćama na taj način predstavljaju svoj rad te svjedoče Krista.

Kardinal Bozanić istaknuo je da se na festivalu osjeća kreativnost mladih, stoga se mnogi rado ponovno odazivaju. "Vas, dragi mladi, ovdje na osobit način promatramo kao one koji su zauzeti u svojoj Crkvi. Ovdje se osjeća radost naše Crkve i traganje za istinom. U vama dragi mladi pozdravljam našu mladu Crkvu i njoj se posebno radujem", rekao je kardinal Bozanić te čestitao mladima na oduševljenju s Isusom. Izražavajući radost događajem, biskup Ivas podsjetio je kako iza mnogih projekata i akcija za mlade stoje (nad)biskupijski povjerenici, te u njihovo i svoje ime mladima poručio "mi vas volimo".

uskrs_fest_2009-2.jpgStipe Zeba istaknuo je kako je Uskrs fest postao dio zagrebačke tradicije, stoga je čast gradu Zagrebu biti pokrovitelj, jer "ste to vi zaslužili, zato što ste vi blagoslov ovoga grada, domovine Hrvatske, i zato što je uskrsna radost vidljiva na vašim ustima".

U natjecateljskom dijelu festivala izvedeno je dvadeset skladbi: Davor Terzić i zbor mladih sv. Eufemije – Druga obala; Maja Tadić – Vjera u Gospodina; Sve boje ljubavi – Tvoj me križ otkupio; Monolit – Ti si živ; Magdalena Tomić-Mijatović – Moja snaga; TS šokački cvit – Večernji susret; Zbor mladih Nebeski znak – Himna Stvoritelju; Franko Krajcar i Orijana Rosezin – Primi ruke; VIS Betlehem – Vodiš me; Apostoli mira – Vjera moja nosi me; VIS Izidor – Dolaziš mi; Sperantes – Jutro Uskrsa; Zakon neba – Zadnja riječ; Emanuel Enko Majstorović – Ti si moj Kralj; Marijana Zovko – Milostiv budi; VIS Proroci – U Tvojim rukama; Jelena Barić – Korak bliže; Quartet Noa – Hvalospjev Bogu; Ivo šeparović i Bljesak – Tragom radosti; Emanuel – Najbolji prijatelj.  Skladbe su izvođači izveli uživo u pratnji orkestra Uskrs festa.

Natjecateljski dio ovogodišnjeg Uskrs festa započeo je revijalnim programom u kojem suuskrs_fest_2009-3.jpg povjerenici za mlade izveli skladbu "Vodi me", čiji je autor povjerenik za mlade šibenske biskupije don Marinko Mlakić. Kako je to okupljanje poglavito mladih prigoda upoznati s projektima upravo namijenjenima njima, ove godine predstavljen je II. susret hrvatske katoličke mladeži Bosne i Hercegovine 9. i 10. svibnja u Livnu. O značaju susreta za Crkvu u Bosni i Hercegovini, a osobito za mjesnu Crkvu, govorio je povjerenik za mlade Banjolučke biskupije don Ilija Piličić. Himnu susreta "Korake nam upravljaj putovima mira i dobra", koju je napisao banjolučki biskup Franjo Komarica, izveli su Luka Balvan i Iva Boršić.

Dodijeljene su nagrade glazbenim sastavima koji su prije četrdeset godina započeli djelovati na hrvatskoj duhovnoj sceni. Nagrada je uručena glazbenom sastavu Sperantes, koji djeluje pri samostanu franjevaca konventualaca Sv. Frane u Splitu, te VIS-u Jukić koji djeluje pri franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Nagrada je dodijeljena i skupini "Prijatelji" koju su pokrenuli franjevački studenti na Trsatu, a aktivno je djelovala do godine 1975. Glazbenoj skupini "Žeteoci" koja je utemeljena godine 1965., a četiri godine kasnije objavila LP, nagrada će biti uručena na predstavljanju novoizdanog nosača zvuka.

Svi su se izvođači okupili dan ranije, u subotu 18. travnja, u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Predavanje na temu "Krist je glava, a mi smo udovi Njegovi" održao je povjerenik za pastoral mladih šibenske biskupije don Marinko Mlakić. Mladima je posvjedočio i svoja iskustva u dugogodišnjem bavljenju duhovnom glazbom. U radionicama su sudionici Uskrs festa imali zadatak uglazbiti pojedine Pavlove poslanice, a susret je završio misnim slavljem i druženjem.

Opširnije o povijesti Uskrs Festa i njegovoj povezanosti s bl. Ivanom Merzom pogledajte na web adresi:

http://www.ivanmerz.hr/uskrsfest/index.htm