30. kolovoza

Sv. Feliks i sv. Adaut, mučenici
Rim, 305. g.

Rimski Martirologij: U Rimu na groblju Commodilla na Via Ostiense, sveti mučenici Feliks i Adáut, rođena braća, koji su zajedno posvjedočili za Krista s istom nepokolebljivom vjerom, i zajedno su ušli kao pobjednici u nebo.

 

Sv. Margareta Ward i drugovi mučenici
Engleska, 1550. – London, 1588.

Rimski Martirologij: U Londonu u Engleskoj sv. Margareta Ward, mučenica. Kao udana žena kršćanka bila je osuđena na smrt za vladavine kraljice Elizabete I.  zato što je pružila pomoć jednom svećeniku. Prihvatila je radosno mučeništvo vješanjem na Tyburnu. Na istom mjestu, zajedno s njom postigli su mučeništvo svećenik Rikard Leigh i laici Edoard Shelley i Rikard Martin, englezi, Ivan Roche, iz Irske, i Riccardo Lloyd, iz Wellsa. Prvi jer je bio svećenik, ostali zato što su ugostili svećenike. Oni su dio skupine od 40 britanskih mučenika koje je Pavao VI kanonizirao 25. listopada 1970. godine. Umrli su mučeničkom smrću između 1535. i 1679. godine, za vrijeme progona katolika.
Opširnije o sv. Margareti Ward vidi ovdje.

 

Blaženi Alfred Schuster, kardinal, nadbiskup Milana
Rim, 1880. – Varese, 1954.

Rimski Martirologij: U Venegono kod Varesea, smrt blaženog Alfreda Ildefonsa Schustera, biskupa, koji je kao benediktinski opat sv. Pavla u Rimu bio posvećen za biskupa Milana. Bio je čovjek divne mudrosti i učenosti, obavljao je velikim marom službu pastira za dobrobit svog naroda.