30. lipnja

Sveti Prvomučenici Rimske Crkve
Rim, 64. g.

Rimski Martirologij: Sveti prvomučenici Rimske Crkve, optuženi za paljenje Rima, po nalogu cara Nerona okrutno su pogubljeni nakon raznih načina mučenja: neki su prekriveni životinjskim kožama bili izloženi zvijerima koje su ih rastrgale; drugi su bili razapeti na križeve a neki spaljivani na lomačama da bi poslužili kao noćne svjetiljke nakon što je ponestalo danjega svjetla. Svi su oni bili učenici apostola i prvi mučenici koje je Rimska Crkva predala Gospodinu.
Opširnije o sv. Prvomučenicima vidi ovdje.

 

Sv. Ladislav, mađarski kralj
Mađarska, 1031. – 1096.

Rimski Martirologij: U Nitri na istoimenoj rijeci u blizini Karpata, u današnjoj Slovačkoj umro je sv. Ladislav, kralj Mađarske. Za vrijeme svoje vladavine ponovno je uspostavio kršćanske zakone koje je uveo sv. Stjepan, reformiravši loše običaje i dajući sam primjer kreposnog življenja; revno je nastojao kako bi kršćansku vjeru učvrstio u Hrvatskoj te je tako utemeljio biskupsko sjedište u Zagrebu. Umro je dok je pripremao rat protiv Čeha, a njegovo je tijelo potom sahranjeno u Oradeu u Transilvaniji.

Dodatak iz drugih izvora:

Sv. Ladislav je bio sin Bele, kralja Mađarske, rođen 1031. godine, ali pošto je prijestolje bilo izborno, nije imao pravo nasljedstva. No brzo su mu njegove kvalitete i čestit život donijeli pobjedu na izborima za kralja te je vladao po Božjoj volji. Čim je preuzeo vlast počeo je reformirati loše običaje, obnovio je sudove i podizao je  javni moral. Borio se i trpio, ali je na kraju uspio da njegov narod postane  duboko kršćanski i dostojan da ga se postavi za uzor drugima. Živio je čistim životom,  mrzio je pohlepu i bio je umjeren u hrani i piću tako da su se njegovi dvorani divili. Posvećivao je mnoge sate molitvi i duhovnom čitanju. Pravda i nepristranost ujedinjene s evanđeoskom ljubavlju učinili su Ladislava uzorom kakav kralj treba biti. Popravio je u svome kraljevstvu loše posljedice prouzročene mnogim pobunama i krivovjerjima, oblikujući tako naciju ujedinjenu po vjeri.
Opširnije o sv. Ladislavu vidi ovdje.

 

Blaženi Zenon Kovalyk, svećenik i mučenik
Ukrajina, Lavov, 1903. – 1941. g.

Rimski Martirologij: U Lavovu u Ukrajini spomen blaženoga Zenona Kovalyka, svećenika Kongregacije Presvetog Otkupitelja i mučenika koji je pod sovjetskim ateističkim režimom zaslužio palmu mučeništva. Zenona Kovalyka proglasio je blaženim  papa Ivan Pavao II. 2001., zajedno s još 24 žrtve sovjetskog režima ukrajinske nacionalnosti.

 

Blaženi Bazilije Velyckovskyj, biskup i mučenik
Ukrajina, 1903. – Winnipeg, Kanada, 1973.

Rimski Martirologij: U Winnipegu u državi Manitoba, Kanada, blaženi Bazilije Velyčkovskyj, biskup ukrajinske grko-katoličke crkve i mučenik. Tajno je obavljao svoju službu među katoličkim kršćanima istočnog obreda, mnogo je trpio u svojoj domovini od progonitelja vjere i umro je u progonstvu pridružen Kristovoj žrtvi.