30. listopad

Sv. Marcel, mučenik
† 3. stoljeće

Rimski Martirologij: U Tangeri u Mauritaniji, danas Maroko, mučeništvo svetoga Marcela, stotnika, koji je na proslavi carskoga dana, dok su svi žrtvovali bogovima, odbacio svoj vojnički pojas, oružje i svoj život pred barjakom, priznajući da je kršćanin i da nije više u stanju poštivati vojnu zakletvu nego samo onu koju je dao Isusu Kristu. Zbog toga je podnio mučeništvo tako da mu je odrubljena glava.
Opširnije o sv. Marcelu vidi ovdje.

 

Blaženi Terencije O’Brien, biskup i mučenik
Limerick, Irska, 1601.- 1647. g.

Rimski Martirologij: U Limericku u Irskoj mučeništvo blaženenog Terencija Alberta O’Briena, biskupa i mučenika, koji je bio član Reda propovjednika (dominikanaca). Kao biskup upravljao je Crkvom u Emlyu te je intenzivno pomgao gubavcima i za njih se brinuo. Za vrijeme vladavine Olivera Cromwella uhitili su ga vojnici te su ga odveli na vješala, a nakon toga odsječena mu je glava iz mržnje prema svećeništvu i katoličkoj vjeri.

 

 

Blaženi Aleksije Zaryckyj, svećenik mučenik
Ukrajina, 1912. –Kazakistan, 1963. g.

Rimski Martirologij: U gradiću Dolinka kod Karagande u Kazakistanu, blaženi Aleksije Zaryckyj, svećenik i mučenik. Bio je deportiran u koncentracijski logor za vrijeme režima koji bio neprijateljski prema Bogu te je u borbi za vjeru stekao vječni život. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 2001. zajedno s još 24 ukrajinska mučenika koji su pali kao žrtve sovjetskog režima.