30. ožujka

Sv. Leonard Murialdo svećenik i utemeljitelj
Torino, 1828. – 1900. g.

Rimski martirologij: U Torinu sv. Leonard Murialdo, svećenik koji je utemeljio Pobožnu Družbu svetog Josipa kako bi napuštena djeca mogla iskusiti kršćansku vjeru i ljubav. 1871. utemeljuje Uniju katoličkih radnika kojoj kasnije postaje crkveni asistent. Ujedno je i osnivač Udruge dobrih Novina i dao je ideju za osnivanje novina “Glas radnika”.
Opširnije o sv. Leonardu vidi ovdje.

 


Sv. Julijan Alvarez Mendoza, meksički mučenik
Meksiko, 1866.-1927.

Rimski martirologij: Na području San Juliána u Guadalajara u Meksiku, sv. Julijan Álvarez, svećenik i mučenik koji je za vrijeme progona vjere krvljuposvjedočio svoju vjernost Kristu Gospodinu i njegovoj Crkvi. 30 ožujka 1927. odveden je na hrpu smeća na strijeljanje i tiho rekao: “Nevin ću umrijeti.Nisam ništa zla učinio. Moj zločin je biti Božji službenik. Opraštam vam.” Prekrižio je ruke i dočekao strljanje.

 


Blaženi Amedeo IX., vojvoda, franjevački trećoredac
Savoia, 1435. – Vercelli, Italija, 1472. g.

Rimski martirologij: U Vercelliju spomen blaženoga Amedeo IX., vojvode Savoje koji je za vrijeme svoje vladavine na svaki način promicao mir i neprestano je materijalnim sredstvima i osobnim zalaganjem pomagao siromašne, udovice i siročad.

 


Sv. Antonio Daveluy, biskup i drugovi, korejski mučenici
Južna Koreja, 1866. g.

Rimski martirologij: U gradiću Su-Ryong u Koreji, sveti mučenici Antonio Daveluy, biskup, Petar Aumaître, Martino Luka Huin, svećenici, Josip Chang Chu-Gi, Toma Sin Cha-sin i Luka Hwang Sok-tu, vjeroučitelji, kojima je zbog vjere u Krista odrubljena glava.