30. rujna

Sv. Jeronim, svećenik i crkveni naučitelj
Stridon, Dalmacija 347. – Betlehem, 420.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Jeronima, svećenika i crkvenog naučitelja. Rođen je u Dalmaciji, današnja Hrvatska, a bio je čovjek velike književne kulture. Završio je u Rimu sve tadašnje studije a tu je i kršten. Privučen ljepotom kontemplativnog života, prigrlio je asketski život, preselio se na Istok gdje je zaređen za svećenika. Vrativši se u Rim, postao je tajnik pape Damaza, a zatim je ponovo otišao na Istok i nastanio se u Betlehemu u Judeji gdje se povukao u samostanski život. Postao je slavni prevoditelj i tumač Svetoga pisma. Na divan je način sudjelovao u rješavanju raznih potreba Crkve. Stigavši na kraj visoke dobi svoga života otpočinuo je u miru.
Opširnije o sv. Jeronimu vidi ovdje.

 

Sv. Grgur Prosvjetitelj, biskup, apostol Armenaca
Armenija, 257. – 331.

Rimski Martirologij: U Armeniji, sv. Grgur, prosvjetitelj, biskup, koji se nakon velikih napora povukao u jednu pećinu na ušću rijeke Eufrata, i tu je u miru završio svoj život, nakon što je zaslužio naslov apostol Armenaca.

 

Sv. Franjo Borgija, isusovac
Španjolska 1510. – Rim 1572.

Rimski Martirologij: U Rimu sveti Franjo Borgija, svećenik, koji je nakon smrti supruge, s kojom je imao osmero djece, ušao u Družbu Isusovu. Napustivši zemaljske časti te odbivši i one crkvene, izabran je za generala isusovačkog reda. Postao je poznat po osobnoj strogosti svoga života i po duhu molitve.
Opširnije o sv. Franji Borgiji vidi ovdje.