30. studeni

Sv. Andrija, Apostol
Bethsaida, Galileja – Patras, Grčka, mučenik 60. g.

Rimski Martirologij: Blagdan sv. Andrije, apostola. Rođen je u Betsaidi. Bio je brat Šimuna Petra i također ribar kao i Petar. On je bio prvi od učenika Ivana Krstitelja kojega je pozvao Gospodin Isus na Jordanu i tome se pozivu odazvao pa je doveo k Isusu također i svoga brata. Nakon Duhova propovijedao je Evanđelje u području Ahaje u Grčkoj i podnio je mučeničku smrt u Patrasu razapinjanjem na križ. Carigradska crkva štuje ga kao svoga  slavnog zaštitnika.
Opširnije o sv. Andriji vidi ovdje.

 

Blaženi Mihael Mejias i šest drugova mučenika
† Španjolska, 1936.

Rimski martirologij: U mjestu Paracuellosu del Jarama, u blizini Madrida, Španjolska, bl. Mihael Ruedas Megías i šest drugova, mučenika. Bili su članovi Reda sv. Ivana od Boga. Istaknuli su se u svjedočenju za kršćansku vjeru i otišli su Gospodinu za vrijeme nasilničkih progona neprijatelja Crkve.

 

Blaženi Ludvig Gietyngier, svećenik i mučenik
Poljska, 1904. – Dachau, Njemačka, 1941.

Rimski Martiologij: U blizini Münchena u Njemačkoj, u logoru Dachau, blaženi Ludvig Roko Gientyngier, svećenik i mučenik, koji je za vrijeme okupacije Poljske u ratu bio podvrgnut mučenju od strane neprijatelja vjere te je umro mučeničkom smrću predavši svoj duh Bogu.