30. svibnja

Sv. Ivana Arška, djevica
Francuska, Domrémy, 1412. – Rouen 1431. g.

 

Rimski Martirologij: U Rouenu u Normandiji u Francuskoj sveta Ivana Arška, zvana još Djevica Orleanska. Nakon što se hrabro borila u obrani domovine protiv engleskih okupatora, zarobljena je od istih okupatora. Osuđena je na smrt tijekom nepravednog i montiranog sudskog postupka koji su organizirali njezini engleski neprijatelji i bila je spaljena na lomači. Nakon smrti proces je poništen, ona je rehabilitirana, proglašena je sveticom i potom zaštitnicom svoje domovine Francuske.
Opširnije o sv. Ivani vidi ovdje.

 

Sv. Ferdinand III., kralj
Španjolska, 1198. – 1252. g.

 

Rimski martirologij: U Sevilji u Španjolskoj, sv. Ferdinand III., kralj Kastilje i Leona. Bio je mudar upravitelj svoga kraljevstva, ljubitelj umjetnosti i znanosti te zauzeti širitelj kršćanske vjere.
Opširnije o sv. Ferdinandu vidi ovdje.

 

Sv. Matija Kalemba, mučenik
† Kampala, Uganda, 1886. g.

 

Rimski Martirologij: U Kampali, Ugandi, sv. Matija Kalemba, zvan Mulumba ili Jaki, mučenik. Napustivši muslimansku vjeru primio je krštenje u Kristu. Ostavio je dužnost suca što je bio po zanimanju te se zauzeo za širenje kršćanske vjere; zbog toga je za kralja Mwange bio podvrgnut mučenju. Lišen svake zemaljske utjehe predao je svoj duh Bogu.