31. kolovoza

Sv. Josip iz Arimateje i sv. Nikodem
Palestina, 1. stoljeće

Rimski Martirologij: U Jeruzalemu, spomen svetih Josipa iz Arimateje i Nikodema, koji su skinuli Isusovo tijelo s križa, omotali su ga u platno i položili u grob. Josip, plemeniti službenik i učenik Gospodinov, očekivao je kraljevstvo Božje; Nikodem, farizej i ugledni Židov posjećivao je Isusa noću kako bi ga ispitivao o njegovu poslanju, a pred velikim svećenicima i farizejima koji su htjeli uhititi Gospodina, branio je njegovu stvar. Njegov lik snažno izranja u evanđeljima prigodom  Isusova pokopa.
Opširnije o sv. Josipu vidi ovdje.

 

Blaženi Edmigio Rodriguez i drugovi, redovnici-mučenici
† Almeria, Španjolska, 1936.

Rimski Martirologij: U Almeriji u Španjolskoj blaženi Edmigio (Izidor) Rodríguez, Amalije (pravedni) Zariquiegui Mendoza i Valerije Bernardo (Marciano) Herrero Martínez, mučenici, braća kršćanskih škola, koji su bili ubijeni iz mržnje prema vjeri tijekom progona. Ova su braća Kršćanskih škola predala svoj život Bogu  kroz redovničko posvećenje i proveli su ga u odgoju djece i mladeži. Nakon zatvora od mjese dana, streljani su u noći između 30. i 31. kolovoza 1936. Njihova tijela bila su odmah posuta benzinom i spaljena a preostali zemni ostaci pokopani su u katedrali Almerije, u Španjolskoj. Papa Ivan Pavao II. proglasio ih je blaženima 1993.

 

Sv. Paulin, biskup i mučenik
Trier, Njemačka – Frigija,Turska, 358. g.

Rimski Martirologij: U Trieru u današnjoj Njemačkoj, sv. Paulin, biskup i mučenik, koji je za vrijeme arijanske invazije bio pravi vjesnik istine. Na sinodi u Arlesu na koju ga je pozvao arijanski car Konstancija nije popustio ni  prijetnjama ni pohvalama da osudi svetog Atanazija i da odustane od prave vjere; zato je bio prognan u Frigiju, u današnju Tursku gdje je nakon pet godina u progonstvu dovršio svoje mučeništvo.