31. listopad

Sv. Alfonz Rodrigez, isusovac
Španjolska, 1533. – Palma di Maiorca, 1617. g.

Rimski Martirologij: Na otoku Palma de Mallorca, sveti Alfonz Rodríguez koji je, nakon što je izgubio ženu i djecu i svu svoju imovinu, ušao kao redovnik u Družbu Isusovu. Tu je kroz mnogo godina vršio službu portira u isusovačkom kolegiju, postavši primjer poniznosti, poslušnosti i ustrajnosti u žrtvi.
Opširnije o sv. Alfonzu vidi ovdje.

 

 

Blaženi Dominik Collins, isusovac, mučenik
Irska, 1566. – 1602. g.

Rimski Martirologiji: U Youghall u Irskoj, blaženi Dominik Collins, redovnik Družbe Isusove i mučenik koji je dugo vremena bio u zatvoru i opetovano ispitivan i mučen, ali je uvijek čvrsto ispovijedao svoju katoličku vjeru. Svoje mučeništvo završio je na vješalima. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1992., zajedno s još šesnaest irskih mučenika.

 

 

Blaženi Toma Bellacci, redovnik
Firenza, 1370.  – Rieti, 1447. g.

Rimski Martirologij: U Rietiju blaženi Toma Bellaci, iz Firenze, redovnik Reda manje braće franjevaca. Bio je običan brat laik koji je, otišavši u Svetu zemlju i Etiopiju, bio utamničen i pretrpio je mnoga mučenja za Krista od strane nevjernika. Vrativši se u domovinu gdje je obnovio nekoliko samostana umro je na putu za Rim gdje je kanio zamoliti tadašnjeg Papu da mu dopusti ponovno se vratiti na Istok da radi za obraćenje nevjernika.