31. srpnja

Sv. Ignacije Loyolski, utemeljitelj isusovačkog reda
Španjolska, 1491. – Rim, 1556.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Ignacija Loyolskog, svećenika, rođenog u Guascognu u Španjolskoj. Živio je na kraljevskom dvoru i bio je u vojsci sve  do ranjavanja u obrani tvrđave Pamplone; za vrijeme liječenja obratio se Bogu. Nakon što je završio teološke studije u Parizu okupio je oko sebe sljedbenike s kojima je utemeljio u Rimu Družbu Isusovu gdje je započeo plodan apostolat. Posvetio se pisanju konstitucija novoga reda i duhovnom formiranju svojih učenika na veću slavu Božju.
Opširnije o sv. Ignaciju vidi ovdje.

 

Blažena Zdenka Cecilija Schelingova, mučenica
Trnava, Slovačka, 1916. – 1955. g.

Rimski Martirologij: U Trnavi u Slovačkoj, blažena Zdenka Cecilija Schelingova, redovnica Kongregacije sestara milosrđa sv. Križa i mučenica, koja je u doba velikih teškoća za Crkvu u njezinu narodu tijekom komunističkog režima mnogo trpjela u tijelu i duhu jer je štitila i pomagala jednog progonjenog svećenika. Teško se razboljevši od posljedica mučenja u zatvoru zasjala je kao neumoran i radostan Kristov svjedok. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 2003. g.

 

Blaženi Franjo Stryjas, otac obitelji i mučenik
Poljska, 1882. – 1944.

Rimski Martirologij: U Kaliszu u Poljskoj, blaženi Franjo Stryjas, mučenik, otac obitelji, umro je kao žrtva nacista nakon okrutnih trpljenja. Iscrpljen bezbrojnim mučenjima, slavno je prešao Gospodinu. Papa Ivan Pavao II. uzdigao ga je na čast oltara 1999. godine s još 107 žrtava istog progona.