31. svibnja

Pohod Bl. Djevice Marije Elizabeti

 

Rimski Martirologij: Blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije. Ona je došla u posjet svojoj rođakinji Elizabeti koja je u svojoj starosti začela sina. U radosnom susretu dviju majki Otkupitelj koji je dolazio posvetio je svoga prethodnika već u Marijinoj utrobi. Odgovarajući na Elizabetin pozdrav i radujući se u Duhu veličala je i blagoslivljala Gospodina pjesmom hvale.
Opširnije o blagdanu Pohoda Blažene Djevice Marije vidi ovdje.

 

Blaženi Robert Thorpe i Tomas Watkinson, mučenici
† Engleska, 1591. g.

 

Rimski Martirologij: U Yorku u Engleskoj, blaženi mučenici Robert Thorpe, svećenik i Toma Watkinson, bili su osuđeni na smrt za vladavine kraljice Elizabete I. Prvi je osuđen jer je bio svećenik a drugi jer je kao otac obitelji i već u poodmakloj dobi često pružao pomoć progonjenim svećenicima. Zajedno su zadobili krunu mučeništva na vješalima.

 

Blaženi Nicola Barrè, redovnik i utemeljitelj
Francuska, Amiens 1621. – Pariz, 1686. g.

Rimski Martirologij: U Parizu u Francuskoj, blaženi Nikola Barré, redovnik Reda Minimi i svećenik. Bio je profesor teologije i veoma poznati odgojitelj duša u duhu Evanđelja. Osnivao je posvuda po Francuskoj Kršćanske škole, Škole milosrđa te Zajednicu Sestara učiteljica od Djeteta Isusa za besplatno poučavanje djece.

 

Duhovi

Rimski Martirologij: Dan Duhova kojim završava sveto vrijeme od pedeset dana od Uskrsa pa do silaska Duha Svetoga nad učenike u Jeruzalemu. Prisjećamo se prve Crkve i početka poslanja apostola svim plemenima, jezicima i narodima.
Opširnije o blagdanu Duhova vidi ovdje.