5. lipanj

Sv. Bonifacije, biskup i mučenik
Engleska, 673. – Njemačka, 754.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Bonifacija, biskupa i mučenika. Bio je redovnik po imenu Vinfrid koji je stigao u Rim iz Engleske. Papa sv. Grgur II. zaredio ga je za biskupa. Nakon što je izabrao ime Bonifacije poslan je u Njemačku da naviješta vjeru u Krista tim narodima, i mnoge je obratio na kršćansku vjeru. Utemeljio je svoje prvo sjedište u Mainzu. U Dokkumu među narodom Friosona, u današnjoj Nizozemskoj, razbješnjeli poglani ubili su ga mačem te je tako stekao mučeništvo.
Opširnije o sv. Bonifaciju vidi ovdje.

 

Sv. Sancije, mučenik
† Kordoba, Španjolska, 851. g.

Rimski Martirologij: U Kórdobi u Andaluziji, Španjolska, sveti Sancije, mučenik, školovao se na kraljevskom dvoru. Kao mladić zarobljen je u gradu Albi za vrijeme progona od strane Maura i nije oklijevao podnijeti mučeništvo zbog vjere u Krista.

 

Sv. Marcian i drugovi, mučenici
Egipat,  3. stoljeće

Rimski Martirologij: U Egiptu, sveti Marcian, Nicandro, Apolonije i deset drugova, mučenika, koji su zbog ispovijedanja kršćanske vjere, nakon teških mučenja zatvoreni unutar zidane ograde te izloženi vrućem suncu umrli iscrpljeni od vrućine, žeđi i gladi.

 

Sv. Dominik Toai i sv. Dominik Huyen, mučenici
† Vijetnam, 1862.

Rimski Martirologij: U gradu Tang Gia u Tonkinu, današnji Vijetnam, sv. Dominik Toai i Dominik Huyên, mučenici, očevi obitelji i ribari bili su podvrgnuti raznim vrstama mučenja tijekom dugog zatvora za vrijeme cara Tu Đứca. Snažnim duhom poticali svoje sudrugove u zatvoru da sačuvaju vjeru, te su na kraju svoje mučeništvo završili tako da su bili spaljeni na lomači.