4. listopad

Sv. Franjo Asiški, utemeljitelj franjevačkog reda
Asiz, 1182. – 1226. g.

Rimski Martirologij: Sv. Franjo Asiški koji se nakon bezbrižne mladosti u Asizu u Umbriji obratio na evanđeoski život kako bi služio Isusu Kristu kojega je susretao osobito u siromašnima i odbačenima, postavši i on sam siromašan. Pridružio je sebi zajednicu nazvanu Manja braća. Svakome je, putujući, propovijedao Božju ljubav, pa čak i u Svetoj Zemlji. Svojim riječima i djelima nastojao je savršeno slijediti Krista i htio je umrijeti na goloj zemlji što se i ostvarilo.
Opširnije o sv. Franji Asiškom vidi ovdje.

 

 

Blaženi Franjo Ksaver Seelos, svećenik redemptorist
Bavarska, 1819. – SAD, 1867. g.

Rimski Martirologij: U New Orleansu, u Louisiani, Sjedinjene Američke Države, blaženi Franjo Ksaver Seelos, svećenik Kongregacije Presvetog Otkupitelja, rodom iz Bavarske, revno se brinuo za potrebe djece, mladih i useljenika.

 

Sv. Aurea Pariška, opatica
† Pariz,  7. stoljeće

Rimski Martirologij: U Parizu, u Francuskoj, sveta Aurea, opatica koju je sveti Eligije postavio  poglavaricom u samostanu kojega je on sam osnovao po pravilu sv. Kolumbana i u kojem živjelo tristo redovnica. Ona je upravljala ovom benediktinskom zajednicom 33 godine sve do smrti koja je nastupila tijekom epidemije koja je izbila 666. godine. Zajedno s njome umrlo je još 160 sestara.