4. svibnja

Sv. Florijan iz Lorcha, mučenik
304. g.

Rimski martirologij: U Lorchu, Norik, današnja Njemačka, spomen sv. Florijana, mučenika. Za cara Dioklecijana a po nalogu guvernera Akvilina kao vojnik i kršćanin bačen je s mosta u rijeku Ens s kamenom zavezanim oko vrata i tako postigao slavu mučeništva.
Opširnije o sv. Florijanu vidi ovdje.

 

Sv. Agapije i Sekundin, mučenici
Numidija – Alžir, 259. g.

Rimski martirologij: U Konstantinumu u Numidiji, današnji Alžir, spomen svetih mučenika Agapija i Sekundina koji su bili biskupi. Za vrijeme progona kršćana pod carem Valerijanom mržnja pogana kao nikada prije stavila je na kušnju vjeru pravednih. Nakon dugog izgnanstva ova dva biskupa u ovome gradu postigli su slavu mučeništva. Uz njih su podnijeli mučeništvo i sv. Emilijan, vojnik, sv. Tertulla i sv. Antonija, posvećene djevice, i jedna žena sa svojim blizancima.

 

Sv. Silvan biskup i  39 drugova mučenika
Palestina, 304. g.

Rimski Martirologij: U rudnicima Mismiyā u Palestini, mučeništvo svetog Silvana, biskupa Gaze i trideset devet drugova koji su bili osuđeni na prisilni rad u rudnicima. Po naređenju cara Massimina Daia tijekom istoga progonu svima su bile odrubljene glave i tako su zadobili krunu mučeništva.

 

Sv. Ivan Houghton i drugovi, svećenici mučenici
† London, Engleska, 1535.

Rimski Martirologij: U Londonu, u Engleskoj, sveti mučenici Ivan Houghton, Robert Lawrence i Augustin Webster, svećenici. Bili su poglavari kartuzijanskih samostana Londona, Bellavalle i Haxholmie. Njima se pridružuje i svećenik Rikard Reynoldsa, iz Reda sv. Brigite. Oni su hrabro i bez straha ispovijedili vjeru otaca za vladavine kralja Henrika VIII. Potom su bili odvedeni u Tyburn gdje su bili mučeni i potom ubijeni nakon što su bili rasječeni na četiri dijela.  Zajedno s njima, na istom stratištu bio je obješen svećenik blaženi Ivan Haile, župnik Islewortha iz predgrađa grada.
Opširnije o sv. Ivanu i drugovima vidi ovdje.