4. travanj

Sv. Izidor Seviljski, biskup i crkveni naučitelj
Seviglia, Španjolska, 560. – 636.

Rimski martirologij: Spomen sv. Izidora, biskupa i crkvenog naučitelja, koji je, kao učenik svoga brata Leandra, naslijedio njegovo biskupsko sjedište u Sevilji, u Andaluzija u Španjolskoj; napisao je brojne znanstvene radove, sazvao i vodio nekoliko koncila i mudro je radio za dobrobit katoličke vjere i za obdržavanje crkvene discipline. Kao posljednji od latinskih crkvenih otaca, Izidor Seviljski bio je  naširoko čitan u Srednjem vijeku, posebno zbog svoga djela „Etimologije”, korisni sažetak starih znanosti.
Opširnije o sv. Izidoru vidi ovdje.

 

Blaženi Franjo Marto, vidjelac iz Fatima
Aljustrel, Portugal 1908.-1919.


Rimski martirologij: U selu Aljustrelu u blizini Fatime u Portugalu spomen blaženoga Franje Marto, vidioca Gospe Fatimske koji je brzo završio život zbog bolesti dok je još bio dječak; zasvijetlio je blagošću svoga ponašanja, postojanošću u protivštinama te vjerom i ustrajnošću u molitvi.

 

 

Sv. Agatopod i Teodul, mučenici
† Solun, Grčka, 302. g.

Rimski Martirologij: Rimski Martirologij: U Solunu, u Makedoniji, sada u Grčkoj, sveti mučenici Agatopód, đakon i Teodúl, lektor, koji su za vladavine cara Maksimijana, po nalogu guvernera Faustina, zbog ispovijedanja kršćanske vjere  bili bačeni u more s kamenom vezanim oko vrata.