4.veljače

Sv. Izidor, opat
Egipat, 450. g.

Rimski martirologij: U Peluziju u Egiptu sveti Izidor, svećenik, poznat po učenosti, te prezirući svijet i njegova bogatstva odlučio je slijediti primjer sv. Ivana Krstitelja u pustinji obukavši monaško odijelo. Od njegove obilne korespondencije ostalo je preko dvije tisuće pisama pisanih elegantnim grčkim jezikom. Ovi dragocjeni dokumenti svjedoče širinu njegove teološke naobrazbe i obiluju izvrsnim savjetima za pobožnost, razboritost i poniznost.

Sv. Josip od Leonesse, kapucin
Italija, Leonessa (Rieti) 1556. – Amatrice, 1612. g.

Rimski martirologij: U Amatriceu, pokrajina Lacij u Italiji, spomen na svetog Josip od Leonesse. Kao svećenik-kapucin pomagao je u Carigradu kršćanskim zatvorenicima. Nakon što je puno propatio zbog naviještanja Evanđalja koje je propovijedao čak i u palači sultana, vrativši se u domovinu istaknuo se u brizi za siromahe.
Opširnije o sv. Josipu vidi ovdje.

 

Sv. Gilbert, svećenik i utemeljitelj
Engleska, 1083. – 1189. g.

Rimski martirologij: U Sempringhamu, Engleska, spomen svetog Gilberta, svećenika, koji je s odobrenjem pape Eugena III. utemeljio monaški red: redovnicama je dao pravilo svetog Benedikta, a klericima je dao pravilo svetoga Augustina.