24.travanj

Sv. Fidelije iz Sigmaringen, svećenik i mučenik
Švicarska, 1578.-1622.g.

Rimski martirologij: Spomen sv. Fidelija iz Sigmaringen, svećenika i mučenik. Bio je najprije odvjetnik, a potom je ušao u red franjevaca kapucina gdje je vodio strogi život bdijenja i molitve. Bio je ustrajan u propovijedanju Božje riječi te je poslan na teritorij današnje Švicarske da kod vjernika utvrdi pravi kršćanski nauk. Heretici su ga ubili zbog njegove katoličke vjere u Seewisu.
Opširnije o sv. Fideliju vidi ovdje.

 

 

Sv. Antim, mučenik
Turska, 303. g.


Rimski martirologij: U Nikomediji u Bitiniji, današnja Turskoj, spomen svetog Antima, biskupa, i drugova, mučenika. Za vrijeme progona cara Dioklecijana, zbog ispovijedanja vjere u Krista odrubljivanjem glave primio je slavu mučeništva. Slijedili su ga u mučeništvu njegovi brojni vjernici: po naredbi suca jednima je odrubljena glava mačem, drugi su bili spaljeni, a neki su ukrcani na male brodove i utopljeni u moru.
Opširnije o sv. Antimu vidi ovdje.

 

Sv. Mellito Canterburyijski, nadbiskup
Engleska, 610. g.


Rimski martirologij: U Canterburyiju u Engleskoj sveti Mellito, nadbiskup, kojega je poslao papa Grgur Veliki u Englesku kao opata, a potom ga je sv. Augustin biskup istočnih Saksonaca zaredio za biskupa. Nakon mnogih teškoća stigao je  u Canterbury i preuzeo je upravu ove slavne nadbiskupije.

 

Sveti mučenici armenskog genocida
Armenija, 1915. – 1918.

Rimski martirologij: U Armeniji spomen na milijun i po armenskih kršćana koje su Turci poubijali iz mržnje na kršćansku vjeru za vrijeme armenskog genocida 1915.-1918.