5. kolovoza

Posveta Bazilike sv. Marije Velike
Rim, 437.g.

Rimski Martirologij: Posveta bazilike svete Marije Velike, izgrađene u Rimu na brežuljku Esquilinu, koju je papa Siksto III. (bio je papa od 432. do 440.) predao Božjem narodu u spomen na Efeški Sabor (431.g.), na kojemu je Djevica Marija proglašena Majkom Božjom. Baziliku se smatra najstarijim marijanskim svetištem kršćanskoga Zapada koja je izgrađena na temeljima prethodne Gospine crkve koju je dao izgraditi Papa Liberije 352. Njemu  se ukazala bl. Djevice Marija u noći od 4 na 5. kolovoza 352. g. i koja mu je rekla da izgradi crkvu na onom mjestu gdje bude sutradan našao snijeg. Snijeg je Papa pronašao na brežuljku Equilinu 5. kolovoza ujutro zajedno s plemićem Giovannijem kojemu se Gospa isto tako ukazala s istom porukom. I tako je već polovinom 4. stoljeća izgrađena crkva u čast bl. Gospe.
Opširnije o posveti Bazilike sv. Marije Velike vidi ovdje.

 

Sv. Osvald, kralj i mučenik
Engleska, 604. – 642. g.

Rimski Martirologij: U mjestu Maserfield koje se kasnije po njemu prozvalo Oswestry, u Shrewsbury u Engleskoj, sv. Osvald, mučenik, kralj Northumbria, slavan u vojničkim vještinama, ali još više ljubitelj mira, ustrajno je širio kršćansku vjeru u svom kraljevstvu. Bio je ubijen iz mržnje prema Kristu dok se borio protiv pogana.
Opširnije o sv. Osvaldu vidi ovdje.

 

 Blaženi Petar Mihael Noël, mučenik
†  Francuska, Rochefort, 1794. g.

Rimski Martirologij: U zaljevu nasuprot Rochefortu na francuskoj obali, blaženi Petar Mihael Noël, svećenik iz Rouena i mučenik. Za vrijeme francuske revolucije bio je držan u zatvoru u nehumanim uvjetima zbog svoga svećeništva. Umro je u zatvoru od teške bolesti koju je zadobio za vrijeme tamnovanja.