5. prosinac

Sv. Krispina, mučenica
† Numidija, Alžir, 304. g.

Rimski Martirologij: U Tebessu u Numidiji, današnjem Alžiru, mučeništvo  sv. Krispine od Tagore, majke obitelji, kojoj je u vrijeme vladavine Dioklecijana i Maksimijana odrubljena glava po zapovijedi prokonzula Anulina jer nije htjela žrtvovati idolima.

 

 

Sv. Saba, opat
Kapadocija, 439. – Palestina, 532.

Rimski Martirologij: U blizini Jeruzalema, sveti Saba, opat, koji je rođen u Kapadociji, stigao u judejsku pustinju u Palestini gdje je utemeljio novi oblik eremitskog života u sedam samostana u kojima su se pustinjaci okupljali pod vodstvom jednog poglavara i koji su dobile ime „laura“; dugi niz godina proveo je u samostanu Velika Laura, koji je kasnije dobio ime po njemu. Svojim je životom bio uzor svetosti i snažno se borio za obranu kalcedonske vjere. Patrijarh Elija iz Jeruzalema imenovao ga je arhimandritom i poglavarom svih pustinjaka Palestine.
Opširnije o sv. Sabi vidi ovdje.

 

Blaženi Nikola Stensen
Kopenhagen, Danska 1638. – Schwerin, Njemačka 1686.

Rimski Martirologij: U Schwerinu u Njemačkoj u Mecklenburgu, blaženi Nikola Stensen, biskup Dindebola, koji je, danskog podrijetla, bio jedan od najistaknutijih prirodoslovnih istraživača svoga vremena; prigrlivši katoličku vjeru, željan da služi Bogu u obrani istine, postao je svećenikom, a zatim je zaređen i za biskupa; revno se posvetio evangelizaciji sjeverne Europe.
Opširnije o bl. Nikoli vidi ovdje.

 

 

Blaženi Narcis Putz, svećenik i mučenik
Poljska, 1877. – Dachau, Njemačka, 1942.

Rimski Martirologij: U blizini Münchena u Njemačkoj, blaženi Narcis Putz, svećenik i mučenik. On je za vrijeme okupacije Poljske u ratu od strane tuđeg režima zbog svoje ustrajnosti u vjeri bio zatvoren u logoru Dachau gdje je umro nakon teških mučenja. Papa Ivan Pavao II.  13. lipnja 1999. proglasio ga je blaženim sa 107 žrtava istog progona.