5. srpnja

Blaženi Mateo Lambert i drugovi, laici mučenici
† Wexford, Irska, 1580.

Rimski Martirologij: U Wexfordu u Irskoj, blaženi Matija Lambert, Robert Meyler, Edvard Cheevers i Patricije Cavanagh, mučenici, od kojih je prvi bio pekar, a ostali mornari. Obješeni su i potom im je izvađena utroba zbog svoje vjernosti Rimskoj Crkvi te pomoći koju su pružili katolicima. Stradali su za vladavine kraljice Elizabete I.

 

Sv. Tereza Chen Jinxie e sv. Roza Chen Aixie, djevice i mučenice
Kina, 1900, g.

Rimski Martirologij: Kod sela Huangeryin u blizini Ningjinxian u pokrajini Hebei u Kini, svete sestre Tereza Chen Jinxie i Roza Chen Aixie, djevice i mučenice koji su se tijekom progona Boksera hrabro suprotstavile gnjusnoj i barbarskoj okrutnosti progonitelja kako bi sačuvale čast djevičanstva i svoju kršćansku vjeru. Bile su ubijene kopljima kojima su Boxeri isprobadali njihova tijela.

 

Sv. Domecije liječnik, pustinjak
Armenija, 4./5. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen svetoga Domecija, zvanog liječnika. Bio je pustinjak na planini Quros u staroj Armeniji.

 

Sv. Ćiril i sv. Metod, slavenski apostoli i zaštitnici Europe
Rim, 869. i Moravska, 885. g.

U Crkvi u Hrvata ova dvojica braće, slavenskih apostola slave se na današnji dan, 5. srpnja. A u cijeloj Katoličkoj Crkvi slave se 14. veljače.

Rimski Martirologij:  Spomen sv. Ćirila, monaha i sv. Metoda, biskupa. Tu dvojicu braće iz Soluna, po narodnosti Grke, poslao je carigradski biskup Focije u Moravsku. Oni su ondje propovijedali kršćansku vjeru i sastavili alfabet (glagoljicu) za prijevod svetih knjiga na slavenski jezik. Došavši u Rim Ćiril, čije prvotno ime je bilo Konstantin, zamonašio se i ostao u Rimu; razbolio se i na današnji dan 869. g. blago je preminuo u Gospodinu. Njegova brata Metoda je međutim Papa Hadrijan II. posvetio za biskupa Srijema (Hrvatska). On je propovijedao Evanđelje u Panoniji ne obazirući se na trud i umor. Morao je podnositi mnoge protivštine protiv sebe, ali su ga uvijek podržavali Rimski Prvosvećenici – Pape. U Stare Mešto u Moravskoj 6. travnja 885. g. završio je svoj život i dobio je nebesku nagradu za svoj trud i rad.
Opširnije o sv. Ćirilu i Metodu vidi ovdje.

 

Sv. Antun Marija Zaccaria, svećenik
Italija, Cremona, 1502. – 1539. g.

Rimski Martirologij: Sveti Antun Maria Zaccaria, svećenik, koji je osnovao Kongregaciju klerika sv. Pavla ili Barnabite kako bi obnovio duhovni život vjernika. U Cremoni u Lombardiji otišao je Spasitelju.
Opširnije o sv. Antunu Mariji vidi ovdje.