6. kolovoza

Preobraženje Gospodinovo

Rimski Martirologij: Blagdan Preobraženja Gospodinova, u kojemu je Isus Krist, Jedinorođeni Sin, ljubljeni od Vječnog Oca, pred svetim apostolima Petrom, Jakovom i Ivanom, imajući za svjedoke zakon i proroke, očitovao svoju slavu. Time je također objavio da je naše ponizno stanje slugu  koje je sam  preuzeo postavši čovjekom, po milosti Božjoj bi slavno otkupljeno.  Navještao je sve do kraja zemlje da je slika Božja  prema kojoj je čovjek stvoren, iako pokvarena u Adama, obnovljena u Kristu.
Opširnije o blagdanu Preobraženja Gospodinova vidi ovdje.

 

Sv. Just i sv. Pastor, mučenici
† Španjolska, 304. g.

Rimski Martirologij: U Alkali de Henares u Španjolskoj, sveta braća Just i Pastor, mučenici koji, premda su bili još učenici, ostavili su školu i pločice za pisanje i spontano su krenuli prema mučeništvu. Odmah su bili uhvaćeni i šibama pretučeni. Po nalogu guvernera obojica su mačem njihova krvnika bila zaklana za Krist. Prije smrti uzajamno su se hrabrili da ostanu vjerni do kraja.

 

Blaženi Tadej Dulny, bogoslov i mučenik
Poljska, 1914. – Dachau, Njemačka 1942. g.

Rimski Martirologij: Blizu Munchena u Bavarskokj, Njemačka, blaženi Tadej Dulny, mučenik, koji je za vrijeme vojne okupacije Poljske bio deportiran zbog svoje vjere u Krista u koncentracioni logor u Dachau. Nakon teških mučenja na današnji je dan prešo u nebesku slavu.