6. listopad

Sv. Bruno, utemeljitelj kartuzijanaca
Köln, Njemačka, 1030. – Serra San Bruno, Italija, 1101. g.

Rimski Martirologij: sveti Bruno, svećenik, koji je porijeklom iz Kölna (Njemačka), predavao je najprije kao profesor teologiju u Francuskoj. Željan samotničkog život, osnovao je s nekoliko učenika u osamljenoj dolini Chartreux-a kartuzijanski red pustinjačkog karaktera u kojem se samotnički život spajao s minimalnim oblikom zajedničkog života. Papa Urban II. pozvao ga je u Rim da mu pomaže u potrebama Crkve. Posljednje godine svoga života proveo je kao pustinjak pored samostana La Torre u Kalabriji.
Opširnije o sv. Bruni vidi ovdje.

 

Blažena Maria Rosa (Eulalija) Durocher, redovnica utemeljiteljica
Kanada, 1811. – 1849. g.

Rimski Martirologij: U mjestu Longueuil u Kanadi, Blažena Maria Rosa (Eulalija) Durochet, redovnica, utemeljiteljica Družbe sestara Svetih imena Isusa i Marije. Družbu je osnovala za kršćanski i društveni odgoj ženske mladeži.

 

Sv. Franjo Tran Van Trung, mučenik
† Vijetnam, 1858. g.

Rimski Martirologij: U gradu An-Hòi u Anamiji, sada Vijetnam, sveti Franjo Trần Văn Trung, mučenik. Kao vojnik carske vijetnamske vojske hrabro je odbio zanijekati kršćansku vjeru tako da pogazi križ što su od njega tražili mučitelji. Bio je potom mučen i odrubljena mu je glava po zapovijedi cara Tı Đứca.