6. prosinac

Sv. Nikola iz Mire, (Bari) biskup
Turska, oko 250. g. – Mira, Turska, 326. g.

Rimski Martirologij: Sveti Nikola, biskup Mire u Maloj Aziji, današnja Turska, poznat po svetosti i zagovoru kod prijestolja božanske milosti. Već od djetinjstva je pokazivao izrazite darove pobožnosti i ljubavi zbog čega je kasnije kad je odrastao i izabran za biskupa.
Opširnije o sv. Nikoli vidi ovdje.

 

Sv. Dionizija i drugovi, mučenici
Sjeverna Afrika, 5. stoljeće

Rimski Martirologij: U Sjevernoj Africi spomen svetih mučenika iz vremena vandalskih progona. Za vladavine arijanskog kralja Unnerika bili su podvrgnuti strašnim i bezbrojnim mučenjima jer su branili katoličku vjeru; među njima nalaze se mučenici Dionizija i njezin sin Maioríco; on je bio još dječak te je uplašen mučenjem, ali ohrabren majčinim pogledom i riječima, postao još hrabriji od ostalih drugova i za vrijeme mučenja predao je svoj duh Gospodinu. Zajedno s njima podnijeli su mučeničku smrt Dativa, Leoncija, Terco, Emilijan, Bonifacije i Servo.

 

Blažena Luisa Frias Canizares, djevica i mučenica
Španjolska, 1896. – 1936.

Rimski Martirologij: U Picadero de Paterna na području Valencije u Španjolskoj, blažena Luisa Maria Frías Cañizares, djevica i mučenica. Diplomirala je filozofiju i književnost te je izabrala sveučilišnu karijeru i angažirala se u sveučilišnom pastoralu. Bila promicateljica pokreta ženske mladeži Katoličke akcije u Valencije. Tijekom progona protiv vjere zadobila je vječnu nagradu u borbi za vjeru.